close
close

Lakeside apartment has unusual folding walls.


Condo 402N at the Cove at the South End has been updated with an open floor plan with roll-out walls so the loft-like space can be customized as needed.

When two design professionals renovate their own condominium, the results are bound to be creative.

That was certainly the case with the apartment that landscape architect David Kamp and his late husband, architect Michael Rubin, renovated at the Cove on Palm Beach’s South End.

The apartment is open and loft-like and mainly has roll-out walls to maximize the view and customize the space to suit your needs.

Before moving to Palm Beach, the men shared a New York City apartment in Manhattan and a house on Shelter Island on Long Island with gardens, a pasture and a horse paddock, Kamp says.

“But then, as fate would have it, in March 2016 we visited friends and previous customers of Michael’s in Palm Beach after a vacation in Costa Rica.

“It was snowing at home, so we thought we would stay here for a while with our friends. Michael went to Florida Atlantic University and returned with a job offer. We loved our homes in Manhattan and Shelter Island, but we wanted a ‘new nature’ experience.”

The apartment they chose, #402N at 2784 S. Ocean Blvd., had not been touched since 1975. But the apartment, filled with natural light and overlooking the Intracoastal Waterway, appealed to them, Kamp says. On the so-called Condominium Row, the project is located near the bridge that leads in and out of Lake Worth Beach.

“Our offer was accepted, and lo and behold, our lives changed. Florida has so much beauty. We were looking for a new chapter and new nature – we discovered hiking trails and nature reserves. It was a great chapter and we made the most of it.”

Kamp started his career as one of the landscape architects for the Australian seat of government, Parliament House, in Canberra. He later founded his own company focused on natural design and its health benefits.

Rubin began working for the late master architect Louis Kahn. He later designed the Raphael Roth Learning Center at the Jewish Museum of Berlin.

After Rubin’s death earlier this year, Kamp made the decision to sell their two-bedroom, two-bathroom condo, which has 1,900 square feet of living space, both indoors and outdoors. The southwest-facing apartment is priced at $1.975 million, and some of the furnishings are available separately. Douglas Elliman real estate agent Joan Wenzel put the apartment on the market with her Elliman colleague Pamela H. Gottfried.

The apartment is located on the fourth floor in the northernmost of the three five-story buildings in the Cove. It is sold with two storage rooms on site and two parking spaces, one of which is covered. The parking lots also offer charging points for electric vehicles.

After Kamp and Rubin purchased the apartment, they proceeded to completely gut it. With the help of contractor Andrew Sciame of Sciame Homes, they finished with a concrete shell, after removing all the walls except those that formed the bathrooms.

Key to the design were the rolling walls, which resemble large pocket doors that slide into new stationary walls.

When the walls are rolled away manually, the apartment functions as one large space, like a loft. But the temporary walls can easily divide the space to create separate bedrooms and flexible areas for entertaining.

Kamp calls the design process a collaboration. “It was a dialogue, but this (apartment) shows Michael’s genius and represents how we wanted to live,” Kamp says.

Rubin’s imagination was extraordinary, Kamp adds: “Michael saw the potential to capture a beautiful sky, where we see sunrises and sunsets.”

The living and dining areas are central to the apartment. On one side is the master bedroom suite, which consists of a reading area, bedroom, dressing room, walk-in closet and a bathroom with double sinks and walk-in shower.

On the other side of the apartment are the kitchen and guest bedroom suite. The latter has a built-in bed and can serve as a study/office.

The guest bedroom/office, living room and reading area of ​​the master bedroom all open onto the terrace and overlook the Intracoastal while offering a glimpse of the ocean.

A fixed wall in the dining area has a built-in buffet.

Another permanent wall in the dining area has floor-to-ceiling doors that fold back to reveal a bar, utility room and the washer and dryer. Rubin had industrial frames installed at the front of the doors. But instead of glass, the frames were fitted with mirrors “to bring light into the deepest part of the apartment,” Kamp explains. They also used mirrors in other areas to increase the view of the water.

A partial wall between the master bedroom and living room contains built-in wardrobes. “We called it our ‘toy shelves’ and (the unit) includes a retractable TV that swivels,” Kamp explains.

Behind these shelves, a long roller door can be extended to completely close off the master bedroom and reading room.

Another roller wall can close off the guest room/office.

Rubin also came up with a way to add height, Kamp explains. “By reconfiguring the mechanical system, Michael created more efficient ventilation and was able to raise the ceiling over most of the apartment. A hanging section of wooden slats from the living room ceiling hides the speakers and electric lighting for light fixtures. It also defines the seating area.”

The kitchen has white cabinets and stainless steel appliances and countertops – which feature a “maritime” style edge to catch spills, Kamp points out.

He says he and Rubin were “picky” when they cooked. “But sometimes things happen and things get messy. Stainless steel cleans so well. That’s why commercial kitchens have them. It makes a great work surface and (scratches) can be buffed out.”

The couple enjoyed living in the fresh air, so the balcony was as important to them as the outdoor spaces in their other homes.

“The terrace here is wide and expansive with three different areas for lounging, sitting and dining. We lived on our veranda – breakfast, lunch, dinner, tea and drinks. Michael also dug in the thresholds on sliding doors to the terrace. Now there are no trip (risks), which was a godsend at a party at sunset.”

The buildings in the Cove were built in 1975 and have a total of 80 units. Residents have access to a club room, gym and beach access. Door staff serves each building. Owners can also rent a guest suite.

The new swimming pool was designed and constructed by Nievera Williams Design and is set in a patio with small gardens.

A large-scale redevelopment project has also recently been completed at the front of the complex.

“I led the design of the front landscaping improvements in collaboration with the Environmental Design Group. With the emphasis on native planting and sustainability, it is quite different from many landscapes in the area,” says Kamp.

As he prepares for his next chapter, Kamp says he will miss the expansiveness of the apartment, the sense of community and the bonds of friendship he enjoyed at the Cove.

Wherever he ends up, Kamp adds, he plans to maintain ties with his condo friends and the connections he made through his volunteer work in West Palm Beach at the Dreyfoos School of the Arts and the Center for Creative Education.

“It’s great to see such a legacy. I like the idea of ​​not having any definitive plans yet, but being able to hold on to the thread that I have here,” he says.

*

For more photos of #402N in the Cove at 2784 S. Ocean Blvd. in Palm Beach, click on the photo gallery at the top of this page.

*

For more than two decades, Christine Davis has written about Palm Beach real estate in the “On the Market” section of the Palm Beach Daily News.